Français  |  English  

contact 

 | thuispagina |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise malletier instituut

 

BELMAL is een privé-verzameling en kleinschalig museum van antieke en oude reiskoffers, en verbonden met het befaamde BelMal restauratieatelier. Er worden tevens cursussen in het malletier vakmanschap voorgesteld. De BELMAL benaming staat voor "Belgen en Malen", "Belles Malles", en "Belges et Malles". Voormalig te Brussel gehuisvest, en thans in een schilderachtig dorpje van de provincie Luxemburg (regio Durbuy, Erezée, Manhay), omvat de collectie antieke reisbagages, koffers - de malen - en tassen, waarvan een aantal een unieke geschiedenis heeft. In het historisch patrimonium (BelMal Archief) treft men aanverwante voorwerpen, gereedschap, documentatie, en manufactures aan die tot de reiskofferwereld van de voorbije eeuwen behoren. In het Ardeense atelier worden er ook nieuwe koffers gemaakt , weliswaar één per één.   

 

Het concept-idee van de museum-collectie is dat van J-P. Bal, de BelMal-stichter. In 2007 ontdekte hij in België een vrij zeldzame reiskoffer die aan George Lansing Raymond, hoogleraar esthetiek aan de Princeton universiteit (VS) behoorde. Prof. Raymond gebruikte de koffer tijdens zijn lange reis doorheen Europa, in de jaren 1890 en 1891. Honderd zestien jaar later vormde de volledige herstelling, zeg de restauratie, van de 'Raymond' koffer het startschot van het BelMal museum project. In Europa was het weliswaar een première, historisch, restauratietechnisch, én met praktijkgerichte stages alsook de geprijsde opleidingen in de geschiedenis van reisuitrustingen. 

 

Voor oude en antieke reiskoffers koestert de initiatiefnemer van de verzameling een ware passie die haar oorsprong vindt in de onveranderde aanwezigheid van een Louis Vuitton koffer. De malle courrier bevond zich sedert  1967 in de familiehaard van dhr. Bal. Thans vindt de prachtige lederen 'LV' haar eigen plekje temidden de andere "reizigers" die de verzameling aanvullen.  

 

De restaurateur-activiteit omvat onder andere de reiskoffers, de malen, die tussen het begin van de 18de en de eerste helft van de 20ste eeuw vervaardigd werden (ong. 1725 tot 1940). Men treft er dus ook de pakketboot-koffers aan (ook wel cabine, wardrobe, of zeekoffers genaamd). Andere malen, zoals hoedenkoffers en -dozen, marmotten, valieskoffers, autoreiskoffers, tropenkoffers, en aanverwante bagages en kisten, worden door onze expert hersteld of gerestaureerd. De activiteiten zijn zonder winstoogmerk. 

 

Dankzij de research en referenties die JP Bal in de afgelopen jaren opgebouwd heeft, is hij de Belgische topvakman van wereldformaat geworden, zowel in de reiskofferrestauratie en nieuw-vervaardiging, als in de Europese merkenhistoriek.

 

Bij de namen en merken van de fabrikanten, koffermakers (malletiers), waarvan men koffers in de BelMal Collectie aantreft, horen uiteraard Belgische Merken zoals bijvoorbeeld Coessens, Delsart, Delvaux, Denonne, Janssens Vanderkelen, Jockin, Laust, Michel, Olyslager, Piret, Taymans, Truyen-Bertou, en Ange Faucq. Er is tevens historisch onderzoek met betrekking tot de gilde van koffermakers die reeds in de 15de eeuw te Brussel actief was, alsook deze in andere steden (Brugge, Antwerpen, Luik,...). Aan de oeroude technische aspecten van het vakmanschap wordt er bij BelMal uiteraard ook veel aandacht besteed. 

 

Bij de internationale merken-reiskoffers in de collectie treft men onder andere Oshkosh, Belber, Grands Magasins du Louvre, Friedrich, Delhopital, Rascher, Aux Etats Unis, Moynat, Duval, Barnum, Old England, Grand Bazar de Paris, Hamilton, William Bal, Goyard, Palica, Moritz Maedler, Hawley, Hartmann, Shwayder, Hammel, en Vuitton. Een kort virtueel bezoek staat u toe twee koffers van de verzameling te bezichtigen : de Folding Trunk en een Louis Vuitton. Andere koffers en reisuitrustingen zullen in de loop van 2016 op onze website bezichtigd kunnen worden.  

 

In de BELMAL MALLETIER afdeling worden gloednieuwe en zeer exclusieve koffers vervaardigd, volgens de aloude technieken - een ware fusie tussen ambacht en kunst - alsook op een ecologisch verantwoorde wijze. De functionele koffers worden uitsluitend op speciale bestelling gemaakt, en de even zeldzame kunst-koffers worden enkel aan verzamelaars voorgesteld. 

 

> Referenties, huismerken, televisie, kortfilm, enz. : > profiel van de restaurateur

> Belgische reiskoffermakers (specialiteit) : (het nieuwe online register is in voortgang).

 


  >  CONTACT  <


  | thuispagina |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise malletier instituut

 

 

Pinterest  Linkedin  Facebook  site : wett. info (taalregime Frans) |

© Copyright 2016, Bridgegate voor BELMAL Museum en restauratie antieke reiskoffers, en ITES Instituut. Alle rechten voorbehouden 

voor alle landen.  Het reproduceren van inhoud van deze website is niet toegestaan.   Pagina update : 2016-01-21