| thuispagina |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise malletier instituut

 

 

 

 

< terug naar de BELMAL Nieuws index                                                   BELMAL NIEUWS JUNI & OKT. 2015

 

Belmal Collectie, mobiel museum, uitleen, TTA Erezée.         

 

In het kleine station van Pont d'Erezée, startplaats van de Tramway Touristique de l'Aisne (TTA) kan men sinds juni 2015 een kleine selectie van vijf koffers aanschouwen, die opgestapeld en in hun gebruikte staat tentoongesteld worden.  Aan TTA uitgeleend, maken de koffers deel uit van de archieven van de BELMAL verzameling. TTA is de exploitant van een deel van het aloude spoortraject van het voormalige "Société des chemins de fer vicinaux des Ardennes", tracé dat de gemeenten Comblain-La-Tour, Manhay, en Melreux met elkaar verbond.

 

 

In het kader van de amicale samenwerking tussen TTA en BELMAL, vond er op zondag 18 oktober 2015 een miniconferentie plaats. Jean-Pierre Bal, erkend malletier-restaurateur, nam het groepje deelnemers mee tijdens een historische fictiereis en anekdotes, er tevens de gedurende de voorbije eeuwen emigratie naar Noord-Amerika van inwoners van deze regio van België evoquerend. Het geheel was verweven met uitleg met betrekking tot het fabriceren van reiskoffers en andere technische aspecten. Voor deze gelegenheid toonde dhr Bal nog andere koffers, onder andere de thans beroemde "malle courrier Louis Vuitton" waarvan hij al meer dan 40 jaar de "bewaker" is, alsook een koffer met everzwijnenhuid bekleed, symbool van de Ardeense malenmakerij in de 19de eeuw. Het voorwerp dat in de thans bestaande staat gelaten wordt, werd enkele jaren geleden door Belmal aangeworven. Het bevond zich nabij Florenville, in de Gaume-streek aan de rand van de Ardennen in onze Provincie Luxemburg. 

 

< terug naar de BELMAL Nieuws index

 

 

 

 

 

.

 | thuispagina |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise malletier instituut

 

© Copyright 2015, Bridgegate voor BELMAL Museum en restauratie antieke reiskoffers, BELMAL Malletier, en ITES Instituut (Conservatorium). Alle rechten voorbehouden. Het reproduceren van inhoud van deze website is niet toegestaan.  Update : 2015-10-31