français    English

 

contact

Malletier school

 |  thuis |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise malletier |   instituut

 

BELMAL ARCHIEF

 

 |  in English   |   en français  |   

.  

 

BELMAL Register van reiskoffermakers, merken en namen, bagages, en oude reisartikelen en -uitrustingen.

 

 

 

 

Charles Delvaux koffer uit 1907. Hier een "Edison" model (geregistreerd ontwerp anno 1898). Deze koffer werd tijdens de oorlog beschadigd (menige holtes van kogelschoten). (BELMAL museum-collectie) 

 

 

ARCHIEFNAAM 

DELVAUX

 

Boulevard du Nord, 1919. De Delvaux boetiek was ter hoogte van het hoekgebouw te zien achter de persoon met kar en koffer (PK. Archief BELMAL) 

 

Valies-koffer Vve J. Delvaux, omstr. 1895, met cederhout lijsten. Typische drie nagelrijen ijzerbanden; en  dekselhout bedekt met een extra ijzerplaat. (BELMAL restauratie, priv. eigend.)

 

KOFFERMAKER


Delvaux (in de 2de helft van de 20ste eeuw tevens de benamingen "Maroquinerie Delvaux", en "Delvaux Créateur") Onderneming gesticht in 1829. In het beginsel was de voornaamste activiteit van deze firma het vervaardigen van reiskoffers (coffretier - koffermaker - malletier - malenmaker), en aanvullend bepaalde lederwaren. Het is die tweede activiteit die vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw onder de maroquinerie categorie valt (in de dan uitgebreide betekenis van het woord). De reiskofferproductie in eigen atelier werd omstreeks 1914 stopgezet. De verschuiving naar uitsluitend maroquinerie activiteit vond in de jaren 1920 plaats. Het familiebedrijf en het merk werden in 1933 aan een derde verkocht. Het later ontstane valiezen-gamma werd omstreeks 1946 gelanceerd. De onderneming staat sedert de jaren 1960 bekend voor haar luxe lederen handtassen voor dames en aanverwante artikelen. 

Hofleverancier België. Vroeger vermeld als Fournisseur de S.M. la Reine (HM Marie Henriette), brevet verleend in 1883 (tot 1898). Van S.M. le Roi (ZM Leopold II) in 1907 (tot 1909) Van LL.MM. le Roi et la Reine (ZM Albert I, en HM Elisabeth), in 1910 (tot 1914). Van het Hof, brevet vanaf 1964 (m.b.t. maroquinerie artikelen), en sindsdien vernieuwd. 

 

Nota : het historisch onderzoek door BELMAL omvat enkel de malletier-activiteit van de firma Delvaux (dus niet de lederwaren zoals handtassen e.d.). Zie verder het BELMAL retrospectief kortverhaal over de geschiedenis van de Brusselse reiskoffermakers in de 19de eeuw, verweven met een autobiografische schets van de Belmal meestervakman (titel v/d schets "Eikstraat, Ketje, jaar 1971") . 
.

.

 

LAND  [2]

België, BE, Brussel

 

 

PLAATS(EN)   [3]

 

Een Fase 2 historisch onderzoek is in voortgang. Adressen die in Fase 1 opgesomd werden, klik hier (tekst in het Frans)

 

 

MERK(EN) [4]

 

Ed. : JPB

 

NL:  Alle gegevens en opnames in het register reflecteren de huidige staat van de archivering, of een deel daarvan (in uitvoering), en kunnen daarom onvolledig zijn.

Voor de uitleg van de velden [1], [2], [3] en [4] hierboven, klik hier.  

 

 

 |  thuis |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise vervaardiging |   instituut

 

© Copyright 2020, OGISPES voor BELMAL Malletier Museum collectie, Archief, Ecole des Malletiers instituut, en Restauratie van reiskoffers. 

Alle rechten voorbehouden voor alle landen. Het reproduceren van tekst en beelden is niet toegestaan. Pagina update van : 2020-05-01