Français  |  English  

contact 

| thuis |  restauratie |  archief |  bezoekexpertise | malletier | instituut |

 

Onder het BELMAL huislabel behoren het door Jean-Pierre Bal opgerichte atelier voor de conservatie en restauratie van antieke hutkoffers en reismalen, én voor het ontwerpen en vervaardigen van nieuwe prestigekoffers, alsook de privé-verzameling en kleinschalig museum van antieke koffers. Het huis ligt tevens aan de basis van een gespecialiseerde bibliotheek, en van de Ecole des Malletiers Nicolas Gilbert in België en Jean PARÉ Frankrijk, waar cursussen in het malletier vakmanschap gegeven worden. De Belmal benaming staat voor "Belgen en Malen", "Belles Malles", en "Belges et Malles". 

 

Het huis BELMAL, aanvankelijk te Brussel opgericht, is sinds 2019 in een schilderachtig dorpje van de provincie Luxemburg (regio Durbuy, Erezée, Manhay) gevestigd. Men treft er antieke reisbagages, koffers, malen, en reistassen aan, waarvan sommige een unieke geschiedenis hebben. Er is tevens de "Malles de Voyage" expo, thans in de campus House gehuisvest. Het geheel dat tevens aanverwante voorwerpen, gereedschap, documentatie, en het archief omvat, vormt een uitzonderlijk historisch en cultureel erfgoed. 

 

De gloednieuwe en zeer exclusieve koffers worden in België en Frankrijk vervaardigd volgens de aloude technieken - een ware fusie tussen ambacht en kunst - uitsluitend op speciale bestelling gemaakt, en de even zeldzame 'collector' koffers die door JP Bal ontworpen worden. 

 

De "Malle des Vainqueurs", een prestigekoffer voor een jeroboam champagnefles en zes glazen, volledig gerealiseerd aan de Ecole des Malletiers, in première aan het Como-meer, Italie, enkele dagen voor de Concorso d'Eleganza Villa d'Este. Prototype door Jean-Pierre Bal, voor zijn  malletiermerk in Parijs. De koffer is thans in de "Malles de Voyage" expo, campus Ecole des Malletiers, te bezichtigen.  

 

Het concept-idee van de museum-collectie, en van de school, is ook van JP Bal. In 2007 ontdekte hij in België een zeer zeldzame reiskoffer die aan George Lansing Raymond, hoogleraar esthetiek aan de Princeton universiteit (VS) behoorde. Prof. Raymond gebruikte de koffer tijdens zijn lange reis doorheen Europa, in 1890-1891. Honderd zestien jaar later vormde de restauratie van de 'Raymond' koffer het startschot van het Belmal museum project. In Europa was het weliswaar een première, zowel op de historisch erfgoed en restauratie-technische vlakken. Praktijkgerichte stages alsook diploma-opleidingen worden door de Ecole des Malletiers georganiseerd. Aldaar doceert, en begeleid M. Bal toekomstige malenmakers, onder andere tijdens de locale ITINERA ateliers die eigen zijn aan de Franse PARÉ school.

 

Voor oude en antieke reiskoffers koestert de initiatiefnemer een ware passie waarvan de oorsprong in de onveranderde aanwezigheid van een Louis Vuitton koffer te vinden is. De malle courrier bevond zich sedert 1967 in de familiehaard van dhr. Bal. Thans vindt de prachtige lederen 'LV' haar eigen plekje temidden de andere "reizigers" die de verzameling aanvullen.  

 

De herstellingen en restauratie-activiteit omvat onder andere de reiskoffers, de malen, die tussen het begin van de 18de en de eerste helft van de 20ste eeuw vervaardigd werden (ong. 1725 tot 1950). Men treft er dus ook de pakketbotenkoffers aan (cabine, wardrobe, of zeekoffers). Andere malen, hoedenkoffers en -dozen, marmotten, valieskoffers, autokoffers, tropenkoffers, en aanverwante bagages en kisten, worden door onze expert en leerlingen van de school hersteld of gerestaureerd. Dankzij de research en referenties die JP Bal opgebouwd heeft, is hij de Belgische topvakman en malletier-leraar van wereldformaat geworden, en dit zowel in reiskofferrestauratie en -behoud, de nieuw-vervaardiging, als in de Europese merkenhistoriek.

 

Bij de namen en merken van de fabrikanten, koffermakers (malletiers), waarvan men koffers in de BELMAL Collectie aantreft, horen uiteraard Belgische Merken zoals bijvoorbeeld Carlier, Coessens, Delsart, Delvaux, Denonne, Janssens Vanderkelen, Jockin, Laust, Michel, Olyslager, Piret, Stockman, Taymans, Truyen-Bertou, en Ange Faucq. Er is tevens historisch onderzoek met betrekking tot de gilde van koffermakers die reeds in de 15de eeuw te Brussel actief was, alsook in andere Belgische steden (Brugge, Antwerpen, Luik,...). Aan de historische technische aspecten van het vakmanschap wordt er bij BelMal uiteraard ook veel aandacht besteed. 

 

Temidden de internationale merken-reiskoffers in de collectie treft men onder andere Oshkosh, Belber, Grands Magasins du Louvre, Friedrich, Delhopital, Rascher, Aux Etats Unis, Moynat, Duval, Barnum, Old England, Grand Bazar de Paris, Hamilton, William Bal, Goyard, Palica, Moritz Maedler, Hawley, Hartmann, Shwayder, Hammel, en Vuitton. 

 

> Referenties, huismerken, televisie, kortfilm, enz. : > profiel van de restaurateur

> Belgische reiskoffermakers (specialiteit) : (het nieuwe online register is in voortgang).

 

  >  CONTACT  <

 

 

   | thuis |  restauratie |  archief |  bezoekexpertise | malletier | instituut |

Ecole des Malletiers Nicolas Gilbert en Ecole Jean PARÉ oclc bibliotheek (worldcat)

 

| uap  | doublanse  pinterest  linkedin  site : wett. info (taalregime Frans) |  

 

Landgoed en huis te koop regio Durbuy (re. nieuwe campus in 2023-2024)  

 

© Copyright 2022, OGISPES voor BELMAL Museum en restauratie antieke reiskoffers, en Ecole des Malletiers ITES Instituut. 

Alle rechten voorbehouden, alle landen.  Het reproduceren van inhoud van deze website is niet toegestaan.  Pagina update : 2022-12-09