Français  |  English  

contact 

| thuis |  restauratie |  archief |  bezoekexpertise | malletier | instituut |

 

Onder het BELMAL embleem horen het door Jean-Pierre Bal opgerichte atelier voor de conservatie en restauratie van antieke hutkoffers én voor het vervaardigen van nieuwe, alsook de privé-verzameling en kleinschalig museum van antieke koffers, en de Ecole des Malletiers waar cursussen in het malletier vakmanschap voorgesteld worden. De Belmal benaming staat voor "Belgen en Malen", "Belles Malles", en "Belges et Malles". 

 

Aanvankelijk was het huis Belmal te Brussel gevestigd, en sinds 2009 in een schilderachtig dorpje in de provincie Luxemburg (regio Durbuy, Erezée, Manhay). Men treft er antieke reisbagages, koffers - de malen - en tassen, waarvan sommige een unieke geschiedenis hebben. Sedert 2018 is er teven de "Malles de Voyage" expo-zaal, nabij het kasteel van Durbuy. Het geheel vormt een historisch patrimonium, tevens met aanverwante voorwerpen, gereedschap, documentatie, CRM archief, en manufactures.

 

 

 

Het concept-idee van de museum-collectie, en van de school, is ook van JP Bal. In 2007 ontdekte hij in België een zeer zeldzame reiskoffer die aan George Lansing Raymond, hoogleraar esthetiek aan de Princeton universiteit (VS) behoorde. Prof. Raymond gebruikte de koffer tijdens zijn lange reis doorheen Europa, in 1890-1891. Honderd zestien jaar later vormde de restauratie van de 'Raymond' koffer het startschot van het Belmal museum project. In Europa was het weliswaar een première, zowel op historisch, als restauratie-technisch vlak, én met praktijkgerichte stages alsook de opleidingen in de reisuitrustingen (sinds 2018 onder de aparte benaming Ecole des Malletiers). 

 

Voor oude en antieke reiskoffers koestert de initiatiefnemer van de verzameling een ware passie die haar oorsprong vindt in de onveranderde aanwezigheid van een Louis Vuitton koffer. De malle courrier bevond zich sedert  1967 in de familiehaard van dhr. Bal. Thans vindt de prachtige lederen 'LV' haar eigen plekje temidden de andere "reizigers" die de verzameling aanvullen.  

 

De herstellingen- en restauratie-activiteit omvat onder andere de reiskoffers, de malen, die tussen het begin van de 18de en de eerste helft van de 20ste eeuw vervaardigd werden (ong. 1725 tot 1940). Men treft er dus ook de pakketboot-koffers aan (cabine, wardrobe, of zeekoffers). Andere malen, hoedenkoffers en -dozen, marmotten, valieskoffers, auto-koffers, tropenkoffers, en aanverwante bagages en kisten, worden door onze expert en de leerlingen van de school hersteld of gerestaureerd. Dankzij de research en referenties die JP Bal in de afgelopen jaren opgebouwd heeft, is hij de Belgische topvakman en malletier-leraar van wereldformaat geworden, en dit zowel in reiskofferrestauratie en -behoud, de nieuw-vervaardiging, als in de Europese merkenhistoriek.

 

Bij de namen en merken van de fabrikanten, koffermakers (malletiers), waarvan men koffers in de BelMal Collectie aantreft, horen uiteraard Belgische Merken zoals bijvoorbeeld Carlier, Coessens, Delsart, Delvaux, Denonne, Janssens Vanderkelen, Jockin, Laust, Michel, Olyslager, Piret, Stockman, Taymans, Truyen-Bertou, en Ange Faucq. Er is tevens historisch onderzoek met betrekking tot de gilde van koffermakers die reeds in de 15de eeuw te Brussel actief was, alsook deze in andere steden (Brugge, Antwerpen, Luik,...). Aan de oeroude technische aspecten van het vakmanschap wordt er bij BelMal uiteraard ook veel aandacht besteed. 

 

Temidden de internationale merken-reiskoffers in de collectie treft men onder andere Oshkosh, Belber, Grands Magasins du Louvre, Friedrich, Delhopital, Rascher, Aux Etats Unis, Moynat, Duval, Barnum, Old England, Grand Bazar de Paris, Hamilton, William Bal, Goyard, Palica, Moritz Maedler, Hawley, Hartmann, Shwayder, Hammel, en Vuitton. Eeen aantal daarvan zijn te bezichtigen in de nieuwe expo-ruimte te Durbuy.  

 

Voor de gloednieuwe en zeer exclusieve koffers, vervaardigd volgens de aloude technieken - een ware fusie tussen ambacht en kunst - uitsluitend op speciale bestelling gemaakt, en de even zeldzame koffers van JP Bal, worden enkel aan verzamelaars voorgesteld. > meer

 

> Referenties, huismerken, televisie, kortfilm, enz. : > profiel van de restaurateur

> Belgische reiskoffermakers (specialiteit) : (het nieuwe online register is in voortgang).

 

  >  CONTACT  <

 

  | thuis |  restauratie |  archief  bezoek  |  expertise malletier instituut

 

 

| doublanse  pinterest  linkedin  site : wett. info (taalregime Frans) |  

 

© Copyright 2021, OGISPES voor BELMAL Museum en restauratie antieke reiskoffers, en Ecole des Malletiers ITES Instituut. 

Alle rechten voorbehouden, alle landen.  Het reproduceren van inhoud van deze website is niet toegestaan.   Pagina update : 2021-07-08